Spratley & Partners — The 210 Building, Commercial
Spratley & Partners — The 210 Building, Commercial
Spratley & Partners — The 210 Building, Commercial
Spratley & Partners — The 210 Building, Commercial
Spratley & Partners — The 210 Building, Commercial
Spratley & Partners — The 210 Building, Commercial
Spratley & Partners — The 210 Building, Commercial
Spratley & Partners — The 210 Building, Commercial
Spratley & Partners — The 210 Building, Commercial
Spratley & Partners — The 210 Building, Commercial
Spratley & Partners — The 210 Building, Commercial
Spratley & Partners — The 210 Building, Commercial
Spratley & Partners — The 210 Building, Commercial
Spratley & Partners — The 210 Building, Commercial
Spratley & Partners — The 210 Building, Commercial
Spratley & Partners — The 210 Building, Commercial

The 210 Building, Winnersh Triangle, Reading

With part of 210 unable to be let for over a decade, the brief was to deliver high quality commercial space with identity and better connectivity to an enhanced landscape. The success of the design resulted in a pre-let deal of 50% of the building to American company Hewlett Packard.

This was achieved by reorganising the core and providing a substantial extension to the entrance of the building creating a focal point within the campus. An important feature for the design was to provide a reception space with direct access to each potential demise split and to incorporate a series of collaborative working environments. Curated tactile finishes, careful crafted joinery and select furniture collections populate the double height entrance space and promote interaction and creativity. The office floor plates consist of exposed services to maximise ceiling heights, with a central raft providing flexible/adaptable space for future tenants.

All electrical and mechanical services have been replaced and designed to allow for multiple splits across each floor plate, offering a range of demise options. The existing cores have been consolidated to achieve BCO-compliant WC and shower provision and maximising NIA. Inserting full height glazing to the corners of the building has enhanced the floor plates and strengthened connectivity with the outside. This, coupled with full height glazing to lightwells, maximise natural daylight deep into the plates.

Client
Frasers Property UK
Status
Completed 2020
Floor Area
73,300 sq. ft

Team

Stephen Smith
Director
Sheldon Brown
Associate
Adam Maker
Part II Architectural Assistant
Mike Anderson
Part II Architectural Assistant
Lewis Ambridge
Part I Architectural Assistant

Partners

BWF
Project manager and Quantity Surveyor
Furness Partnership
Structural Engineer
Ridge
Mechanical & Electrical Engineers
NET PMC
Façade Consultant
Anthony Stiff Associates
Landscape Architect
Scott Osborn
Contractor
The 210 Building

Featured in House & Garden’s Design 100
Winner Ahead Awards, Shortlisted for BCO Awards, AJ Retrofit Awards and Schueco Awards