Spratley & Partners — Rackleys, Public
Spratley & Partners — Rackleys, Public
Spratley & Partners — Rackleys, Public
Spratley & Partners — Rackleys, Public
Spratley & Partners — Rackleys, Public
Spratley & Partners — Rackleys, Public
Spratley & Partners — Rackleys, Public
Spratley & Partners — Rackleys, Public
Spratley & Partners — Rackleys, Public
Spratley & Partners — Rackleys, Public
Spratley & Partners — Rackleys, Public
Spratley & Partners — Rackleys, Public
Spratley & Partners — Rackleys, Public
Spratley & Partners — Rackleys, Public
Spratley & Partners — Rackleys, Public
Spratley & Partners — Rackleys, Public
Spratley & Partners — Rackleys, Public
Spratley & Partners — Rackleys, Public
Spratley & Partners — Rackleys, Public
Spratley & Partners — Rackleys, Public

Rackleys, Buckinghamshire

This project has given a vibrant new purpose to a group of dilapidated agricultural buildings on a seven acre site, parts of which date back over 300 years. A Wedding Venue accommodating 120 guests reflects the Chiltern vernacular whilst providing luxury facilities for a variety of functions in a spectacular setting.

Spratley & Partners design for the Sargent Charitable Trust successfully and sympathetically preserves historic courtyard buildings, featuring the re-use of original bricks and flints and the skilful retention of their timber framed roof structures. A complex, engineered green oak frame (supplied by specialist sub-contractor Carpenter Oak) integrated with the retained frame has allowed a contemporary yet sensitive enlargement of the main barn. The result is an inspiring internal space flooded with daylight and enhanced by panoramic views to the south and west.

A thermally upgraded envelope and sophisticated services installation has been incorporated in harmony with the building aesthetic. The attention to detail, using traditional materials and techniques, contributes to the quality and authenticity of the built form.

Professionally designed and implemented landscaping using many native species screens parking areas, provides attractive backdrops and preserves magnificent views in this Chilterns Area of Outstanding Natural Beauty.

Construction activity over the 21 month contract continued through the unpredictable and challenging period between March 2019 and December 2020 and therefore demanded a focused and adaptable team effort on site. Completion coincided with the freedom to hold large gatherings and resulted in a surge of bookings.

Client
The Sargent Charitable Trust
Status
Completed 2020
Floor Area
9,000 sq. ft (GIA)

Team

Jeremy Spratley
Director
Claire Paterson
Associate
Natalie Sewell
Part II Architectural Assistant
Abbey Dean
Part I Architectural Assistant

Partners

Jon Uglow
Landscape Design
AKS Ward
Structural & Civil Engineer
Quinnross Consultants
M&E
Kingerlee Ltd.
Main Contractor
Darklight
Lighting Designer
JCE Planning & Architectural Consultancy
Planning Consultant
Goring Berry
Cost Consultant
Andrew Collin
Drone Photograph

Featured in House & Garden’s Design 100
Winner Ahead Awards, Shortlisted for BCO Awards, AJ Retrofit Awards and Schueco Awards