Spratley & Partners — Hill Barn, Residential
Spratley & Partners — Hill Barn, Residential

Hill Barn, Ipsden

A splash of turquoise cuts into the Chiltern landscape rising above the chalky tones of linear bricks which echo the strata of the Chilterns and embed the building into the sloping site.

Replacing a sprawling bungalow, this playful one–off contemporary house uses bold colour and linear form to create an exciting yet rationalised family home. Spacious open plan living with floor to ceiling glazing maximises views out over the dramatic undulating landscape and beyond. Natural light washes through the building via several strategically placed rooflights highlighting key features such as the cantilevered stair and central light well.

Bespoke solar shading coupled with environmental technologies including an ASHP, MVHR, photovoltaics and Tesla batteries enhances the environmental credentials and improves the quality of living for its occupants.

Client
Private
Status
Built
Floor Area
4,435 sq. ft

Team

Stephen Smith
Director
Holly Gare
Architect

Partners

Barr Build
Contractor
PQS2
Quantity Surveyor
Simpson Engineering
Structural Engineer
IPG Consulting Ltd
Mechanical & Electrical Engineer Consultant
Jonathan Uglow
Landscape Architect
Darklight Design Ltd.
Lighting Designer
Joe Mellows Furniture Makers
Joinery

Featured on Dezeen and in House & Garden’s Design 100
Winner Ahead Awards, Shortlisted for BCO Awards, AJ Retrofit Awards and Schueco Awards