Hill View

A splash of turquoise cuts into the Chiltern landscape rising above the chalky tones of linear bricks which echo the strata of the Chilterns and embed the building into the sloping site.

Replacing a sprawling bungalow, this playful one–off contemporary house uses bold colour and linear form to create an exciting yet rationalised family home. Spacious open plan living with floor to ceiling glazing maximises views out over the dramatic undulating landscape and beyond. Natural light washes through the building via several strategically placed rooflights highlighting key features such as the cantilevered stair and central light well.

Bespoke solar shading coupled with environmental technologies including an ASHP, MVHR, photovoltaics and Tesla batteries enhances the environmental credentials and improves the quality of living for its occupants.

Client

SUSTAINABILITY

EPC
Rating A (96/100)
Air Tightness @50Pa
2.46m3/hm2
Energy Use
11kwh/m2

DOCUMENTS

Residential PDF

SHARE

PEOPLE

Stephen Smith
Partner
Holly Gare
Associate
Edwin Chan
Senior Architect

PARTNERS

Contractor
Barr Build
Lighting Design
Darklight Design
Landscape Architect
Jonathan Uglow
M&E
IPG Consulting
Structural Engineer
Simpson Engineering
Quantity Surveyor
PQS2
Joinery
Joe Mellows

ACCOLADES

Shortlist
Manser Medal

PRESS

  • Architects Journal
More: Residential